Segítene a rákkutatóknak? Akkor játsszon ezzel a telefonos játékkal

Egy minden szempontból különleges játék került a héten az App Store-ba és a Google Playbe. Ha játszunk vele, akaratlanul is segítjük a rákkutatókat.

A Cancer Research UK által fejlesztett Play to Cure: Genes in Space a világ első olyan okostelefonos játéka, amelyik genetikai adatok elemzésében segít, anélkül hogy a játékosok tudatosan tennék ezt. Ők csak egy világűrben játszódó akciójátékkal szórakoznak, azonban ezzel felderítik, hol is vannak a hibák az adott genetikai mintákban.

A játék 800 évvel később, a távoli jövőben játszódik, és a játékosnak mint a Bifrost Industries alkalmazottjának az a feladata, hogy begyűjtsön az űrben egy igen értékes anyagot, az úgynevezett Element Alphát, miközben űrhajójával ügyesen kell manővereznie az űrben, ki kell lőnie az aszteroidákat.

A rákkutatással foglalkozó tudósok hihetetlen mennyiségű adattal szembesülnek, amelyek feldolgozásához bizony kevés egy-két szem. E játék során, éppen a már említett manőverekkel, éppen a játékosok fogják megmutatni, hol vannak eltérések (hullámhegyek, hullámvölgyek) a mintákban, amelyek genetikai károsodásra utalnak (ezek a génminták daganatos betegektől származnak). Minthogy a navigálások eredményeit megkapják a kutatók, tulajdonképpen sok ezer külsős szem segíthet nekik a génminták feltérképezésében.

Ha a kutatók így megértik, hogy pontosan hol is vannak az eltérések a mintákban, az segíthet közelebb kerülni a célzott gyógyszerek megtalálásához. Szóval mi is hozzájárulhatunk ehhez, és nem is kell túl nehéz dolgot csinálnunk, egyszerűen játszanunk kell.

A Play to Cure ingyenesen letölthető mind az App Store-ból, mind a Google Playből.

Forrás: hvg

2014-02-07Szoftverhírek