Ilyen a QR kód meglepő alternatívája, a kattintható papír

Nem tett szert túlzottan nagy népszerűségre az úgynevezett kétdimenziós vonalkód, a QR kód. Most viszont egy igazán érdekes alternatívája jelenik meg egyre több helyen.

Újságokban, hirdetésekben, kültéri plakátokon, kirakatokban találkozhatunk a kis fekete-fehér alakzatokból álló QR kódokkal. Ha ezeket beolvassuk a telefonunkkal, egy weboldalra jutunk, fotókat, videókat nézhetünk, információkat olvashatunk stb. A QR kódok mostanság szinte kikerülhetetlenek, azonban mégsem lettek igazán népszerűek, talán mert nem igazán esztétikusak, ráadásul olykor nehéz rájuk fókuszálni, illetve csak egyetlen eredményhez vezetnek.

A Mashable a Ricoh iOS-es és androidos alkalmazására hivatkozva mutat be egy sokat ígérő alternatívát, a kattintható papírt. Ennek technológiája lehetővé teszi, hogy a telefonunkkal egyszerűen rákattintsunk egy adott, természetesen a megfelelő gyártástechnológiát használó oldalra (nem kell kódra vagy logóra fókuszálni), és máris számos további lehetőséghez jutunk. Felléphetünk weboldalakra, vásárláshoz például az Amazonra, vagy megnézhetünk egy kapcsolódó videót a YouTube-on, de megoszthatjuk az információt a nagy közösségi oldalakon is.

A Ricoh már korábban nyilvánosságra hozta megoldását, most viszont már hasonló termékben gondolkozik a HTC, a Buick és a Delta Airlines is.

Forrás: hvg

2014-01-15Szoftverhírek