Bemutatták a Samsung Galaxy S5-öt

Érdekes módon ezúttal inkább felzárkózott a Samsung az Android csúcskategóriájában, mintsem kitűnne a sorból. A Galaxy S5 majdnem ugyanúgy néz ki, mint a tavalyi S4-es, és tudásra is inkább kiigazításnak nevezhető. De azért nem rossz.

Egyre csak múlik a technológiai vállalatok legfontosabbnak szánt bejelentései körül az izgalom. Míg néhány éve a készülékek leleplezése kifejezetten érdekes esemény volt, a lélegzet visszafojtása helyett ma már főleg legyintések jellemzik ezeket a rendezvényeket: aha, hát ezt is tudtuk már két hete.

Mivel az új iPhone-ok mellett a Samsung Galaxy S szériájának új tagjai iránt a legnagyobb az érdeklődés, ezekkel kapcsolatban szivárog ki a legtöbb információ is. A barcelonai Mobile World Congressen hétfőn este bemutatott Galaxy S5-ről például már hetekkel ezelőtt nagyjából mindent lehetett tudni, a bejelentés előtt pár órával megjelent fotók is stimmelnek. A barcelonai sajtóesemény igazából csak egy-két ellentmondásos információt tett helyre.

Kiderült például, hogy a Galaxy S5 a kiszivárgott híreknek megfelelően valóban 5,1 colos képernyőt kapott – lényegében akkorát, mint a szintén hétfőn bemutatott rivális, a Sony Xperia Z2. A különbség ilyen téren annyi, hogy míg a Sony a saját triluminos technológiájával készített IPS panelt alkalmazza, addig a Samsung telefonjában a szintén sajátnak számító Super AMOLED technológiás képernyő van. Felbontásuk viszont ugyanakkora: 1080x1920 pixeles full HD.

Szintén igaznak bizonyult, hogy a Galaxy S5 processzora 2,5 GHz-es, kiviteltől függően négy- vagy nyolcmagos. Az erőt továbbá 2 GB-nyi RAM jelképezi, ami kicsit meglepő a Samsung tavaly nyári 3 gigás chipfejlesztése fényében.

A Galaxy S5 kamerájával kapcsolatban inkább találgatások, mintsem kiszivárgott információk voltak. Végül egy 16 megapixeles egység került a víz- és koszálló telefonba. (Ez utóbbi tekintetben egyébként szintén tettenérhető a csúcsmobilok kategóriájába tavaly, a Sony által behozott példa követése.) A kamera érdekessége a korábbinál nagyobb szenzorméret, valamint a hibrid autófókusz mód, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kép 0,3 másodperc alatt lesz éles. A Samsung szerint így a Galaxy S5 a leggyorsabban fókuszáló okosmobil.

Miután az Apple tavaly ősszel egy ujjlenyomat-olvasós iPhone 5s-t jelentett be, gyorsan megindultak a találgatások, hogy mi lesz a Samsung válaszlépése. Felmerült a retinaszkenner is, de a gyártó végül az Apple útjára lépett: a Galaxy S5 nem a szemünkből, hanem az ujjunkról olvas – lenyomatot. A pár hete felröppent hírrel szemben még csak nem is a képernyő teljes egésze olvassa az ujjlenyomatokat, hanem az Apple-féle Touch ID megoldáshoz hasonlóan a képernyő alatt lévő Home gomb.

Ezek mellett természetesen 4G/LTE és NFC képesség, valamint kis extraként pulzusmérő is került a telefonba, ami áprilisban jelenik meg. Az árcímke egyelőre nem ismert, de minden valószínűség szerint a szokásos, 200 ezer forint körüli nyitóárra számíthatunk.

Forrás: hvg

2014-02-25Hardverhírek